2011-01-04

3G (HSPA+) ir 4G (WiMAX, LTE) ryšio skirtumai

Kol Lietuvoje "Omnitel" ir "Tele2" laukia 4G LTE, o Telecentras jau 2 metai teikia 4G internetą "Mezon" WiMAX technologijos pagrindu, "Bitė" savo 3G tinkle 2010 m. įdiegė ir žada plėtoti HSPA+ ryšio technologiją.

Kokie pagrindiniai 3G HSPA+ ir 4G technologijų skirtumai?

HSPA+ pagrindas - sena 3G architektūra, kur vartotojo modemas pasiekia internetą ilgesniu keliu: bazinė stotis, kontroleris, operatoriaus SGSN ir GGSN mazgai, išorinis interneto tinklas.

4G ryšio technologijų architektūra - paprastesnė: bazinė stotis, operatoriaus gateway stotis, išorinis interneto tinklas.

Dėl paprastos architektūros ir visiškos IP tinklo prigimties 4G technologijose - žymiai mažesnis nei HSPA+ vėlinimo laikas. Šis 4G privalumas svarbus realaus laiko paslaugų taikymuose tokiuose, kaip žaidimai prisijungus internetu, daugialypės (multimedia) terpės turinio vartojimas.

4G technologijose operatoriai savo tinklus gali statyti panaudodami platesnius nei 5 MHz dažnių kanalus, kurie naudojami HSPA+. Dėl šios priežasties 4G tinklo talpa ir greitaveika gali kelis kartus pranokti HSPA+, pvz.: HSPA+ maksimali greitaveika naudojant MIMO 2x2 - 42 Mbps, o 4G LTE su MIMO 2x2 - 172 Mbps 20 MHz dažnių kanale. Šie 4G technologijų WiMAX ir LTE privalumai leidžia mobiliajame internete vartoti aukštos kokybės vaizdų ir HD video turinį.

Operatorių realiai galimos pasiūlyti 4G tinklų greitaveikos tiesiogiai priklauso nuo turimų ir panaudojamų resursų: gautos dažnių juostos ir naudojamo kanalų pločio.

HSPA+ radijo signalai perduodami CDMA, o 4G WiMAX ir LTE - OFDMA technologija, todėl, kai prie bazinės stoties jungiasi keli vartotojai, HSPA+ tinkle jie vienas kitam sukelia interferencinius trikdžius ir stoties aprėptis susitraukia. Dėl to visiems vartotojams automatiškai krenta duomenų siuntimo greitaveika. 4G technologijų tinkle tokių problemų nėra.

Apibendrinant: HSPA+ yra šiandienos augančius poreikius laikinai galinti patenkinti, greitai įdiegiama 3G operatorių tinkluose, tačiau ribotų perspektyvų technologija, o 4G WiMAX ir LTE žymiai išplečia plačiajuosčio mobiliojo interneto galimybes ir turi žymiai tolimesnę ateities perspektyvą.

Connectmezon įrašas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą