2010-05-26

TeliaSonera turi apie 1000 4G LTE interneto vartotojų


TeliaSonera 2009 m. gruodžio mėn. Stokholme ir Osle pradėjusi teikti komercines 4G LTE interneto paslaugas jau turi apie 1000 vartotojų (2010 m. gegužė). Tinklas kol kas aprėpia tik apie 400 000 potencialių vartotojų abiejose sostinėse, tačiau jį ketinama išplėsti dar į 25 Švedijos ir 5 Norvegijos miestus. Gana lėta 4G LTE plėtra nestebina analitikų, nes ją be ekonomikos nuosmukio dar lėtina ir milžiniškas investicijų poreikis bei nepakankama naujos technologijos suderinamų įrenginių pasiūla. Kol kas 4G LTE internetas prieinamas tik USB modemą naudojantiems kompiuterių vartotojams. Didesnį postūmį plėtrai suteiktų 4G LTE telefonų atsiradimas rinkoje, tačiau, kaip sako TeliaSoneros mobilųjų paslaugų vice prezidentas Lars Klasson: "apie 4G telefonus šiandien dar galime pamiršti". Didiesiems gamintojams tokia maža rinka dar neįdomi.

4G LTE tinklų plėtra taip pat nepigus malonumas - dar neseniai investavusiems į 3G tinklus operatoriams vėl reikia įsigyti 4G licencijas ir pastatyti naujus plačiajuosčio mobiliojo ryšio tinklus. Analitikų vertinimu, 50 milijonų gyventojų aprėpiančio 4G tinklo statyba kainuoja apie 2 milijardus eurų.

Dar vienas iššūkis pasiryžusiems investuoti į 4G tinklus operatoriams bus verslo modelis, kuris leistų atpirkti kaštus. Vartotojai norintys kontroliuoti savo išlaidas jau priprato prie fiksuotų mokesčių už internetą, o toks mobiliojo interneto apmokestinimo modelis kelia iššūkį: suderinti investicijų ir augančio vartojimo kaštus su gaunamomis pajamomis.

Šaltinis: www.physorg.com

Connectmezon įrašas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą