2010-12-14

Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga (ITU) pasisakė dėl 4G pavadinimo

Prieš porą savaičių žurnalistas A. Sytas („Lietuvos rytas“ - LR) parašė staripsnelį apie tai, kaip WiMAX ir LTE technologijų pagrindu veikiantis mobilusis internetas nėra ir negali būti vadinamas 4G internetu. Kad būtų įtikinamiau, pabandė net RRT įvelti, neva, į ginčą dėl teisės MEZON interneto WiMAX technologiją vadinti arba ne naujosios kartos 4G vardu. Ir dar papipirino, cituodamas RRT Radijo ryšio departamento direktoriaus pavaduotoją A. Čėsną, kad: "jo nuomone, RRT turės aiškintis, ar tai, kad 4G standartų neatitinkantis ryšys yra pristatomas kaip 4G, nėra vartotojų klaidinimas".

Na, o apie Telecentro piktuosius genijus parašė taip:
"Tuo tarpu LRTC atstovai žada savo internetą ir toliau reklamuoti kaip 4G. Jų nuomone, „Mezon“ naudojama „Wimax“ technologija yra pranašesnė už įprastinį 3G mobilųjį ryšį, vadinasi, gali būti vadinama ketvirtosios kartos mobiliuoju internetu".

2010-12-06 Tarptautinė telekomunikacijų sąjunga (International Telecomunications Union – ITU) pagaliau nuosprendį paskelbė. Deja, ne tokį, kokio tikėjosi MEZON konkurentai ir LR rašinėlio autorius :)

ITU citata:
"Following a detailed evaluation against stringent technical and operational criteria, ITU has determined that “LTE-Advanced” and “WirelessMAN-Advanced” should be accorded the official designation of IMT-Advanced. As the most advanced technologies currently defined for global wireless mobile broadband communications, IMT-Advanced is considered as “4G”, although it is recognized that this term, while undefined, may also be applied to the forerunners of these technologies, LTE and WiMax, and to other evolved 3G technologies providing a substantial level of improvement in performance and capabilities with respect to the initial third generation systems now deployed. The detailed specifications of the IMT-Advanced technologies will be provided in a new ITU-R Recommendation expected in early 2012".

ITU pareiškimo dėl 4G pavadinimo esmė - pažangiausia mobiliojo plačiajuosčio ryšio technologija IMT-Advanced, kurios specifikacijas atitinka du standartai: LTE-Advanced ir "WiMAX 2" (802.16m), gali būti vadinama 4G, nors šis pavadinimas nėra kaip nors apibrėžtas. Pripažįstama, kad 4G galima vadinti ir pirmtakes: LTE, WiMAX ir net visa, kas kruta greičiau, nei 3G :) Taigi, ginčytis nebeliko dėl ko.

Visas pasaulis jau keli metai plėtoja 4G tinklus, o Lietuva pirmoji Europoje 2009 m. įdiegė 4G WiMAX ryšio komercinį tinklą ir pradėjo naudotis pažangiausiu mobiliuoju internetu MEZON.

Kol vienus dėl to kankina depresija, Telecentras džiaugiasi savo lietuviškojo MEZON įvertinimais: „Inovacijų prizas 2009 - inovatyvus produktas“, „Pagaminta Lietuvoje“, „Inovacijų prizas 2010 - inovatyvi įmonė“.

Connectmezon įrašas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą