2011-04-11

Ar greit sulauksime 4G interneto roaming'o?

4G interneto tarpinklinio ryšio (roaming) paslauga - sunkiai įgyvendinama. Jei kam roaming'as - svarbu, tai ateityje prieš renkantis 4G modemą ar telefoną teks gerokai pasukti galvą ir apsispręsti, kurį rinktis, pagal šalis ar operatorius, kur planuojama vykti. Priežastis - per daug skirtingų dažnių naudojimas plačiajuosčiam mobiliam internetui įvairiose šalyse.

„Qualcomm“ techninio marketingo direktorius Herns Pierre-Jerome sako, kad modemų ir telefonų gamintojams bus sunku į vieną įrenginį sutalpinti tiek daug dažnių, kokia jų įvairovė jau naudojama dabartiniuose ir bus ateities LTE tinkluose. Pradžioje ITU nusprendė 2.5GHz, 2.6GHz ir 700MHz dažnių juostas skirti, kaip pagrindines 4G LTE interneto technologijai, tačiau pasauliniu mąstu jos jau naudojamos skirtingai. Taigi, LTE tarptinklinio ryšio galimybės tarp Europos ir JAV jau dabar atrodo problematiškai. Jei operatoriai norės siūlyti vartotojams universalius telefonus ir modemus, vienu metu palaikančius 4G, 3G ir 2G technologijas, kad internetas ir skambučiai būtų prieinami bet kur, tai uždavinys gamintojams - dar sunkesnis.

Tikriausiai bent jau pirmus keletą metų LTE tinklai nebus vystomi, taip, kaip 3G ar juo labiau 2G, nes tai neapsimokės dėl brangumo, o tai reiškia, kad vartotojams reikės visas tris technologijas palaikančių įrenginių su visa puokšte skirtingų dažnių. Tačiau, kuo universalesnis įrenginys, tuo jis - brangesnis pagaminti, o tuo pačiu didesnė ir jo kaina vartotojui.

4G WiMAX technologijos atveju tarptinklinio ryšio problematika - panaši, tačiau ši technologija neturi tokio šleifo, reikalaujančio gręžiotis atgal, kad savo vartotojams užtikrintų tokį sudėtingą suderinamumą su ankstesnėmis kartomis, kaip GSM ryšyje.

Taigi, tikėtina, kad kurį laiką teks pasitenkinti 3G roaming'o ryšiu.

Connectmezon įrašas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą