2011-04-28

Pagaliau OMNITEL 4G LTE internetas paleistas

Šiandien „Omnitel“ paskelbė pradedanti teikti 4G LTE interneto paslaugas Lietuvoje. Kol kas galima tik registruotis paslaugai, nes USB modemų dar nėra. „ZTE MF820“ USB modemas kainuoja 699 Lt, tiesa, jis neveikia 3G pasirinktame dažnyje. Paslaugos kaina - nuo 69 iki 99 Lt/mėn. su duomenų ribojimu iki 5 ir 10 GB. Kaina - didoka, bet vis mažesnė, nei „Teliasonera“ 4G Švedijoje. Pagal gandus, švedams parduodamų modemų savikaina viršija 1000 Eurų ar dar daugiau. Tikėtina, kad tokių brangių modemų subsidijavimo „Teliasonera“ nesieja su viltimis, kad jie atsipirks iš pirmųjų vartotojų. Tikriausiai, panašiai planuoja ir „Omnitel“ - 699 Lt kaina neabejotinai smarkiai subsidijuota, o po metų kitų, kai atsiras daugiau gamintojų modelių, kainos turėtų panašėti į normalias (apie 200 Lt, kaip dabar 3G arba 4G MEZON).

Pradžioje „Omnitel“ 4G internetu bus galima naudotis keliose 5 didžiųjų miestų gatvėse, o spalio mėn. beveik visame Viniuje. „Omnitel“ per šiuos metus tikisi apie 1000 4G vartotojų ir tai vadina ambicingu planu, matyt, suprasdama, kad su tokiomis kainomis konkuruoti Lietuvoje bus sunku. Gali būti, kad didelės 4G kainos nustatytos sąmoningai, nes pirmieji modemai pasens per kelis mėnesius, nes nepalaiko 3G arba, kad vartotojai nenustotų pirkti 3G interneto.

„Tele2“, kaip visada, teigia, kad, „Kol vartotojams nereikia - 4G neteiks“, o „Bitės“ žingsnis turėtų būti įdomesnis: arba su 4G neskubės, koncentruodamasi į pradėtą 3G HSPA+ vystymą arba pasiduos rinkos spaudimui ir taip pat pradės keliose vietose teikti 4G internetą, kad bent rinkodariškai susilyginti su „Omnitel“.

Kaip ten beatrodytų, kol kas, rimčiausiai rinkoje pasistūmėjęs 4G internetas MEZON - veikia virš 50 miestų, greitaveika iki 10 Mb/s - konkurencinga (net lyginant su DSL laidine technologija), kainos - jau įprastos vartotojams, nemažas vartotojų įrangos pasirinkimas: USB, maršrutizatoriai, kišeninė WiFi zona „Yzi“, integruoti WiMAX kompiuteriai. Tačiau, per metus, du 4G LTE taip turėtų pavirsti žymiai patrauklesniu ir prieinamesniu produktu.

Connectmezon įrašas.

2 komentarai:

  1. Anonimiškas10:01

    visi šaltiniai rašo, kad modemas veiks 4G, 3G ir 2G. pvz. http://www.lrytas.lt/?data=20110429&id=eko29int110429&view=2

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas17:42

    Delfi:
    "Anot A. Zabulio, visi norintys turėti šią paslaugą gali registruotis internete ir maždaug po savaitės turėtų sulaukti pirmųjų 4G modemų.

    Netrukus taip pat turėtų atsirasti modemai, kurie veiks ir 2G, ir 3G, ir 4G ryšio tinkluose".

    AtsakytiPanaikinti