2011-10-17

„Apple“ iPhone 5 su 4G

Spalio pradžioje pasklido gandas, kad pasirodys „Apple“ iPhone 5. Daugelis pasaulio iPhone fanų, 4G LTE tinklų vartotojų tikisi, kad 5-asis pagaliau turės galimybę jungtis prie 4G LTE tinklo tiesiogiai. Deja, į iPhone 5 patalpinti LTE lustą neišeina - jis kol kas per didelis. Vietoje 5-ojo pasirodė iPhone 4S.

„Apple“ neskuba iPhone diegti 4G LTE nes, kaip tipiška amerikietiška gamintoja, orientuojasi į dideles potencialias rinkas, turinčias milžinišką telefonų kiekio poreikį, visų pirma šiaurės Amerikos ir Azijos, kad per masto ekonomiją gautų kuo daugiau pajamų ir pelno. Deja, pasaulyje 4G LTE įgauna gana daug pavidalų, kuriuos įgyvendinti ir suderinti viename telefone gal ir neįmanoma: LTE ryšiui naudojama daug skirtingų dažnių juostų - 700, 800, 1800, 2100, 2300, 2600 MHz, be to pasaulyje plinta dvi LTE versijos FDD ir TDD. Tokia fragmentacija nesuteikia progos susikoncentruoti į vienos rūšies įrenginių gamybą, o tai didina kaštus ir atsiliepia galutinei kainai. Tokiu būdu net LTE roamingo galimybės - miglotos.

Tačiau Amerikoje aistros dėl 4G iPhone nerimsta. Naujas gandas - „Sprint“ susitarė su „Apple“ dėl 4G iPhone. „Sprint'o“ 4G tinklas veikia WiMAX ryšio technologija, todėl „Sprint'o“ iPhone 5 išmaniajame telefone gal bus integruotas 4G WiMAX?

Tačiau, iš tikro, „Apple“ skaičiuoja blaiviai. Didžiausia tikimybė, kad pasauliui iPhone 5 bus pateiktas su labiausiai išplėtotu HSPA+ ryšio palaikymu, kurio greičiai jau artimi 4G.

HSPA+ ryšį Lietuvoje turi įsidiegę „Bitė“ ir „Omnitel“. Kažkur verslo centruose, o gal ir plačiau? Bet apie tai nelabai girdėti.

Connectmezon įrašas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą