2010-04-19

Kaip pasirinkti mobiliojo interneto tiekėją?


Reklama: Už kiekvieną draugą, užsisakiusį 4G internetą MEZON, pats gali 1 mėn. internetu naudotis nemokamai.



Belaidžio arba mobiliojo interneto privalumai lyginant su laidiniu - patogumas ir neapribota naudojimosi vieta. Mobilųjį internetą renkamės, kai norime nešiojamu kompiuteriu jungtis prie interneto be laidų arba, kai jo reikia keliose skirtingose vietose. Tačiau, kadangi dažniausiai internetu esame pratę naudotis savęs neribodami darbo vietoje ar namuose kompiuteriu, prijungtu prie fiksuotos interneto prieigos, tai renkantis mobilųjį internetą tenka susitaikyti su mažesne jo greitaveika. Fiksuoto interneto atveju galima iki 100 Mb/s ir didesnė greitaveika, o mobiliojo interneto atveju galima tikėtis nuo kelių dešimčių Kb/s iki 10 Mb/s greitaveikos. Jei planuojate mobiliuoju internetu naudotis daug ir kasdien, tai verta rinktis didžiausią greitaveiką užtikrinantį mobiliojo interneto tiekėją.
Mobiliojo interneto tiekėjai paprastai deklaruoja maksimalią užtikrinamą greitaveiką idealiomis ryšio sąlygomis savo tinklo aprėpties zonoje, todėl reiktų atkreipti dėmesi, kad dažniausiai ryšio sąlygos nėra idealios: jos blogėja pastatuose su storomis arba daug sienų, su šiuolaikiniais vitrininiais langais, tolstant nuo ryšio bazinės stoties ir, jei tuo pačiu metu prie jos susikaupę daugiau vartotojų.

Mobiliojo 3G interneto operatorių bazinės stoties vieno sektoriaus talpa ir maksimali greitaveika - iki 7,2 Mb/s, kuria ir tenka pasidalinti visiems tuo pat metu prie sektoriaus prisijungusiems vartotojams. Iki 7,2 Mb/s greitį deklaruoja "Omni Connect" internetą teikianti "Omnitel" ir "Vodafone Mobile Connect" teikianti "Bitė".

Mobiliojo 4G interneto vartotojai prisijungę prie bazinės stoties dalinasi 40 Mb/s sektoriaus talpa, tačiau reali greitaveika vienam vartotojui ribojama iki 10 Mb/s. Tokią greitaveiką savo vartotojams užtikrina 4G internetą MEZON teikiantis Telecentras.

Svarbu atkreipti dėmesį į tiekėjo taikomus persiunčiamų duomenų kiekio apribojimus, nes viršijus nustatytą mėnesio normą operatorius duomenų siuntimo greitį vartotojui apriboja iki kelių šimtų Kb/s, o tai labai smarkiai sulėtina interneto prieigos greitį ir sukelia nepatogumų vartojant. Greičio apribojimai viršijus nustatytą duomenų kiekį taikomi "Omni Connect" ir "Vodafone Mobile Connect" interneto vartotojams.

Jei planuojate mobiliuoju internetu naudotis nedaug, lėtesnis greitis - nesvarbu ir sutilpsite į operatoriaus nustatytą duomenų siuntimo mėnesio normą, tai operatorių rinkitės pagal palankiausią kainą. Atkreipkite dėmesį į virš normos persiųstų duomenų megabaito kainą, jei tokia normą operatorius nustatė, nes sąskaita už internetą gali netikėtai išaugti.

Jei mobiliuoju internetu planuojate naudotis tik retkarčiais ir nedaug, bet svarbu, kad juo būtų galima, kad ir lėtai, pasinaudoti net pamiškėj, tai verta rinktis pagal kainą ir operatoriaus tinklo aprėptį. Didžiausią mobiliojo interneto tinklo GPRS ir EDGE aprėptį siūlo "Omnitel" ir "Bitė". Telecentro mobiliojo interneto WiMAX tinklo aprėptis siekia didžiuosius miestus ir gyvenvietes, tačiau internetu MEZON pasinaudoti mažai apgyvendintose vietovėse kol kas tikimybė - mažesnė.

Jei internetu norite naudotis be modemo, per nešiojamo kompiuterio WiFi sąsają, galite rinktis TEO "Zebra" belaidį arba Telecentro 4G internetą MEZON. Per WiFi sąsają prie interneto galima jungtis namie naudojant "Zebra" arba MEZON maršrutizatorių, o išvykus iš namų, TEO viešosios WiFi prieigos taškuose.

Connectmezon įrašas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą