2010-11-29

1G, 2G, 3G, 4G ryšio pavadinimai ir jų reikšmės

Anksčiau nekreipėme dėmesio, nei į "1G", nei į "2G", tik "3G" lyg buvo PiaRinamas intensyviau. Buvo dar ir tarpinių - 3.5G ir 3.75G, kurie rinkodariškai buvo 3G (UMTS) patobulinimai. Visi tie "G" reiškė tik naujų galimybių ryšio sekančios kartos apibūdinimą. Staiga visiems Lietuvoje be galo parūpo, ar galima pasaulyje teikiamą naujausių technologijų WiMAX ir LTE mobiliojo interneto ryšį vadinti 4G?

Ką reiškia šios "G" sąvokos paprastam žmogui?

1G aštuoniasdešimtaisiais (1980) buvo vadinama belaidė telefono ryšio technologija, veikianti analoginio radijo ryšio signalais. Tai buvo pirmoji mobiliojo ryšio karta, skirta kalbėti belaidžiais telefonais.

2G - tai nauja korinio ryšio karta, kurioje radijo signalai siunčiami skaitmeniniu būdu. Su antrosios kartos ryšiu atsirado dabartinių mobiliųjų telefonų senoliai.

2.5G - tai nauja mobiliojo ryšio karta, suteikusi galimybę be pokalbių siųsti dar ir duomenis (GPRS).

2.75G vadinome patobulintą, greitesnį mobiliųjų duomenų siuntimo ryšį - EDGE.

3G arba UMTS standartu pagrįstas ryšys - tai nauja mobiliojo ryšio karta, leidusi efektyviau išnaudoti korinio ryšio tinklą padidėjus telefoninių pokalbių srautams, leidusi duomenis siųsti dar greičiau ir lygiagrečiai, nenutraukiant telefoninio pokalbio.

3.5G - tai HSPA standartais išplėstos galimybės mobilius duomenis siųsti pasiekiant iki 7,2 Mbps maksimalų greitį. HSPA+ standartas teorinę duomenų atsisiuntimo greitaveiką leidžia išplėsti dar, iki 21,6 Mbps maksimaliai, tačiau tik dar labiau sutankindamas siunčiamų duomenų kiekį.

4G - tai naujos kartos mobilusis ryšys, grįstas tik pilnai interneto protokolo (IP) ryšio standartais. Tai peržengianti 3G ryšio galimybes karta, kuri atveria dar didesnes mobiliųjų duomenų siuntimo greitaveikas ir internetinės telefonijos (VoIP) galimybes. Pasaulyje 4G ryšį pradėjo teikti operatoriai, naudodami WiMAX ir LTE technologijas. Šių technologijų pagalba, turintys pakankamus dažninius resursus operatoriai savo vartotojams siūlo iki kelių dešimčių Mbps siekiančias duomenų siuntimo greitaveikas. "Tikrai 4G" standartus atitinkančiomis technologijomis pasaulinės telekomunikacijų organizacijos ITU pripažintos: WiMAX 2 ir LTE-Advanced, kurios leis 100 Mbps viršijančias greitaveikas.

Visos šios "G" sąvokos tėra tik paprastiems žmonėms skirti pavadinimai, vis naujesnės kartos ryšiui suprantamiau apibūdinti. Ginčai dėl 4G vartojimo teisingumo - tik rinkodara, kuri nekeičia esmės: ryšio technologijų kartos keičiasi. Galime pasidžiaugti, kad Lietuva viena pirmųjų pasaulyje įžengė į 4G kartą: MEZON internetas ir pirmieji LTE bandymai jau Lietuvoje!

Connectmezon įrašas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą