2010-12-06

Lietuvos mobiliojo interneto operatoriai atnaujino savo 3G ir 4G tinklus. Kaip?

3G 4G upgrade
Kadangi apie savo tinklų modernizavimą Lietuvos plačiajuosčio mobiliojo interneto operatoriai daug detalių nepateikia, tai užsiimsime paspėliojimais ir prielaidomis, kaip jie tai padarė? :)

„Omnitel“ 2010-12-03 pranešė, kad padidino bazinių stočių talpas visame plačiausiame Lietuvoje savo 3G tinkle. Kiek anksčiau, 2010-11-11 Telecentras pranešė, kad atnaujino mobiliojo 4G ryšio „WiMAX“ bazinių stočių ir tinklo valdymo programinę įrangą. O dar anksčiau, 2010-09-14 „Bitė Lietuva“ pranešė, kad po sėkmingai įgyvendinto tinklo modernizavimo tris kartus padidino mobiliojo interneto paslaugos greitį.

Ką ir kodėl savo 3G tinkle gerino „Omnitel“?:

  1. Tikriausiai daugiau stočių įdiegė HSDPA technologiją? Viceprezidento technologijoms citata: „Išplėtus 3G bazinių stočių talpas, „Omnitel“ mobiliojo interneto vartotojai didesnę greitaveiką gaus tiek parsisiųsdami duomenis, tiek juos išsiųsdami, su jau turimais mobiliojo interneto modemais ... iki kelių kartų padidintas interneto greitis“ galėtų reikšti, kad ten, kur buvo UMTS (iki 3,6 Mbps) arba tik EDGE (iki 236,8 Kbps), dabar - HSDPA (iki 7,2 Mbps). „Omnitel“ 3G ryšys veikia 246 Lietuvos vietovėse, tačiau, ar visose yra HSDPA - sunku atspėti.
  2. Citata: „Priklausomai nuo bazinės stoties vietos bei ja besinaudojančių vartotojų skaičiaus, talpų išplėtimas vartotojų realiai gaunamus mobiliojo interneto greičius padidino iki kelių kartų“ galėtų reikšti, kad tinklas buvo gerokai „užsikišęs“, vartotojai nebegalėjo patirti normalių greičių, todėl teko tankinti duomenų srautą, platinti prieigą prie bazinių stočių arba didinti jų skaičių. „Omnitel“ turi daugiausiai mobiliojo interneto vartotojų, todėl - natūralu, kad daugiau jų dalinasi ta pačia bazine stotimi, ją smarkiai apkraudami, tuo pačiu, prarasdami interneto greitį. O sumaniųjų telefonų pardavimų augimas galėjo išprovokuoti didžiulį interneto srauto poreikį.
Ką savo 3G tinkle greitino „Bitė Lietuva“?:
  1. „Bitės“ 3,5G tinklas yra prieinamas tik 41 šalies mieste. Teigiama, kad jame baigta diegti 21,6 Mbps ryšio technologiją - „HSPA+“ (apie tai jau buvo rašyta).
  2. Tiesa, pas „Bitę“ - kažkokie detektyvai: įdiegė 21,6 Mbps, o su naujausiais USB modemais vartotojams teikiama tik iki 15 Mbps. Ir kažkaip greit nuslopo reklama: „Greičiausias - 3 kartus greitesnis“. Matyt, baiminamasi spūsčių? :)
Ką gerino 4G „WiMAX“ tinklo operatorius „Telecentras“?:
  1. Sprendžiant iš citatos: „Atnaujinus mobiliojo 4G ryšio „WiMAX“ bazinių stočių ir tinklo valdymo programinę įrangą ... atokesnėse nuo bazinių stočių teritorijose duomenys perduodami dvigubai, trigubai ar net keturis kartus sparčiau, ... 50 proc. sumažėjęs vidutinis vėlinimo laikas tinkle“, tai galėtų reikšti, kad MEZON interneto tinkle galėjo būti įdiegtas naujesnis, 802.16e Enhanced standartas.
  2. Citata: „Telecentras planuoja artimiausiu metu atnaujinti naudojamų USB modemų programinę įrangą“, galėtų reikšti, kad dabar vartotojų turimi seni modemai gali pajusti žymų interneto pagreitėjimą tik su atnaujinta programine įranga. Kadangi pats dažnai pasinaudoju MEZON, tai po tinklo modernizavimo pastebėjau šiokį tokį pagreitėjimą su senu USB modemu, bet lauksim to atnaujinimo.
Ką gerino savo 3G tinkle „Tele2“, kol kas negirdėt, tačiau 3G tinklas tik balandžio mėnesį pajudėjo iš Vilniaus į kitus miestus. :)

Connectmezon įrašas.

5 komentarai:

  1. Anonimiškas22:56

    Kazkoks keistas autoriaus nusistatymas pries Tele2. :)
    Siaip Tele2 3G tinklas is Vilniaus i kitus miestus pajudejo pries 2-3 metus, bet ne 2010 m. balandzio men. kaip autorius paminejo. Siuo metu 3G bazinius stociu Tele2 turi daugiau uz Bite. Padengtu Tele2 3G rysiu miestu skaicius mazesnis uz Bite, taciau ten kur padengta 3G rysiu Tele2 stociu tankis iki 2 kartu didesnis nei Bites. Visos Tele2 3G stotys dirba 7.2 Mbps HSDPA ir 5.7 Mbps HSUPA technologijomis.
    Tele2 Lietuvoje nuo seno stato 3G/4G bendras stotis. Siuo metu aktyvuotas tik 3G rezimas, o 4G gali paleisti bet kada, o tiksliau, kai RRT suteiks licensija 4G dazniams.
    Taigi isreklamuotas "placiausias Lietuvoje 3G tinklas" techniskai atsilikes nuo likusiuju.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nėra jokio autoriaus nusistatymo prieš kokią nors įmonę. Įrašuose stengiamasi remtis oficialia įmonių informacija arba kita vieša informacija su nuorodomis į šaltinius. Na dar šiokie tokie samprotavimai arba nuomonė, ten, kur jaučiamasi esant kažkiek kompetetingais :)

    Patikrinau dar kartą Tele2 spaudos pranešimus. Radau pranešimą: "2010-04-21:
    „Tele2“ pradeda teikti trečiosios kartos mobiliojo interneto paslaugas"

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas21:39

    Nuo 2010-04-21 Tele2 pradejo teikti 3G mobilu interneta skirta kompiuteriams, o ne aplamai 3G. Paprastai kalbant - sukure mokejimo plana skirta naudotis mobiliuoju internetu kompiuteryje.
    Internetas per 3G pas juos veike nuo pat pirmuju 3G stociu paleidimo dar 2006 metais.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tai kuo mes galime padėti? Jei Tele2 iki 2010 m. nenorėjo skelbti vartotojams, kad teikia 3G mobilųjį internetą, tai matyt, tam turėjo priežasčių.

    Deja, nenorėtume remtis gandais ar anonimiška, nepatvirtinta informacija apie Tele2 3G interneto plėtrą, jo savybes ir perspektyvą. Tele2 pati nuspręs, kada tokią informaciją pateikti viešai. Tada bus ir mūsų nuomonė bei komentarai.

    P.S. jei čia anonimiškai bando apginti Tele2 "3G/4G garbę" jos techniniai specialistai, tai apmaudas - suprantamas, bet geriau kreiptis į savo kolegas marketingistus. Kas gi blogo atsitiktų, jei vartotojams viešai būtų paskelbta Tele2 interneto savybės ir pranašumai? Mums, vartotojams tai - tik naudingiau.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas19:58

    O apie taršą bangomis ar kas rašo? Kur yra regionai, kur nėra ryšio, kur sveikiau gyventi?

    AtsakytiPanaikinti