2011-04-04

RRT matavimai atskleidė tikrąsias 3G mobiliojo interneto greitaveikas

Ryšių reguliavimo tarnybai (RRT) paskelbus 2010 m. viešųjų judriojo telefono ryšio paslaugų kokybės rodiklių įvertinimo ataskaitą operatoriai vienas per kitą skuba apsiskelbti geriausiais. Pirma - „Bitė“: „duomenų perdavimas jos mobiliojo ryšio tinklu yra sparčiausias Lietuvoje“. „Omnitel“ iš paskos: „3G tinkle – sparčiausia interneto naršymo sparta“. „Tele2“ mobiliojo interneto privalumai - ne tokie ryškūs, tačiau ir jų ataskaitoje galima atrasti.

Taigi, ką galima įskaityti RRT ataskaitoje?

RRT testavo operatorių mobiliojo interneto kokybę iš tarnybinės stoties siųsdama 3 MB failą ir naršydama 204 kB tinklalapį. Bandymai buvo atliekami visoje Lietuvoje, pirmiausia UMTS (3G) sistemoje, tačiau, jei 3G buvo nepasiekiama, tai bandymas buvo atliekamas GSM (GPRS arba EDGE) ryšio sistemoje, o gauti rezultatai teikiami bendrai.

Siunčiant failą didžiausia vidutinė apie 1,6 Mbps greitaveika pasiekta „Bitės“ tinkle, o naršant tinklalapį didžiausia vidutinė apie 0,1 Mbps greitaveika - „Omnitel“ tinkle (RRT lentelės):



Paieškojus, galima aptikti, kur geriausiai sekėsi „Tele2“ - failas greičiausiai buvo siunčiamas jų tinkle Alytuje, Jonavoje ir Kretingoje.


Beje, šie RRT matavimai atskleidė, kad mobiliojo ryšio operatoriai kaininikuose, švelniai tariant, sako netiesą, teigdami: „Omnitel“ - „vartotojo realiai pasiekiama sparta 3G tinkle: iki 6 Mbps, vidutinė sparta 3G tinkle: 3 Mbps", o „Bitė“ - „vidutinė duomenų priėmimo greitaveika 3,5G teritorijoje 6 Mb/s, o išsiuntimo apie 2 Mb/s“.

Iš tikro, net 2 Mbps vidutinė sparta beveik nepasiekiama daugelių bandymų:


Taigi, panašu, kad „Tele2“ 3G tinklas išvystytas silpniausiai, „Omnitel“ - plačiausias, bet, matyt, jau gerokai užgrūstas, o „Bitės“ - dar kvėpuoja laisviau, tačiau, toli gražu, nė iš tolo neatitinka deklaruojamos įdiegtos „21,6 Mb/s spartos technologijos“.

RRT matavo 3G operatorių teikiamą mobilųjį internetą, kurio planų kainos tuo metu buvo: „Bitės“ „Vodafone Mobile Connect Verslui“ - 44,75 Lt/mėn., „Omnitel“ „OC Optimum“ - 39,65 Lt/mėn., „Tele2“ „Mobilusis Internetas 29“ su „100 min. Verslui“ - 41,10 Lt/mėn.

Connectmezon įrašas.

3 komentarai:

  1. Gintas22:35

    Kiek zinau, RRT matavo tinklus su 7.2 mbps modemais, taigi pasiekti bites deklaruojamus 21 mbps - nera sansu, todel rezulatatai yra neadekvatus su operatoriu teikiamomis paslaugomis bei spartomis

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip suprantu, pagrindinis tikslas buvo imituoti įprastą vartotojų prisijungimą prie interneto ir ką jie vidutiniškai gauna, o ne rekordų fiksavimas. RRT matavimai buvo atliekami sudarant vienodas sąlygas visiems paslaugų tiekėjams, tačiau net ir su 7.2 mb/s modemais vidutinė sparta, deja, beveik neviršijo 2.5 mb/s.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas21:52

    Na pažvelgus į lentelę galima pamatyti, kad lėčiausias 3G mobilusis internetas - Omnitel.

    AtsakytiPanaikinti