2011-06-13

Silpnas mobiliojo 3G ar 4G ryšio signalas - maža interneto greitaveika

Tinklaraščio lankomumo statistikoje pastebėjau, kad gana dažnai ieškoma patarimų, kaip pagreitinti mobilųjį internetą stiprinant 3G, 3.5G, 4G ar WiFi ryšio signalą. Matyt, vartotojai negauna to, ko tikėjosi ir ieško išeities?

Kol nėra patirties, renkantis mobilųjį internetą dažniausiai tikima tuo, ką reklamuoja ryšio tiekėjai, t.y. tikimasi, kad deklaruojama mobiliojo interneto greitaveika įsigijus bus iki 7.2 Mb/s, 10 Mb/s, 21.6 Mb/s ar net iki 80 Mb/s. Deja, realybėje tenka susitaikyti su tuo, kad naudojantis mobiliuoju internetu dažniausiai pasiekiama kelis ar net 10 kartų mažesnė greitaveika, o mokėti tenka už tai, kas buvo reklamose.

Kodėl taip yra?

Belaidžio ir mobiliojo interneto paslaugas operatoriai teikia savo tinkluose naudodami kelias gana skirtingas technologijas: GPRS, EDGE, UMTS (3G), HSDPA, HSUPA, HSPA+, 4G LTE, 4G WiMAX ir WiFi. Jų duomenų siuntimo greitaveikos yra gana skirtingos, pradedant nuo 0.08 Mb/s (GPRS), 0.236 Mb/s (EDGE), 54 Mb/s (WiFi) iki 80 Mb/s (LTE). Deja, ir šios greitaveikos - negarantuotos, nes mobiliojo ryšio signalas - jautrus natūralioms kliūtims (medžiai, pastatai, sienos, stogo danga), oro sąlygoms, radijo trukdžiams, atstumui nuo bazinės stoties, vienu metu prisijungusių vartotojų skaičiui.

Mobiliojo GSM ryšio operatorių „Omnitel“, „Bitė“ ir „Tele2“ tinkluose naudojantis internetu mūsų modemai ir išmanieji telefonai nuolat „šoka kadrilį“ bandydami prisitaikyti prie stipriausio toje vietoje prieinamo signalo. Nepriklausomai, kokį interneto planą pirkome, susilpnėjus ryšio signalui, modemas ar telefonas su operatoriaus tinklu pradeda bendrauti automatiškai persijungdamas į lėtesnę technologiją, o, jei pagauną greitesnės technologijos stipresnį signalą, vėl grįžta prie didesnio siuntimo greičio. Dažniausiai maksimalias žadėtas greitaveikas pavyksta gauti tik miestuose ir gyvenvietėse, kur tankesnis 3G tinklas, jei jis neperkrautas dideliu vartotojų kiekiu. Kur turėtų veikti operatorių 3G mobilusis ryšys, galima pasitikrinti jų svetainėse skelbiamuose tinklo padengimo žemėlapiuose.

Gal teko pastebėti, kad net gi mieste, giliau patalpose pokalbis telefonu kartais trūkinėja. Dažnai priežastis yra telefono naudojamas UMTS (3G) režimas, kai signalas susilpnėja tiek, kad telefonui tenka persijungti į GSM (2G) režimą. Beje, jei telefone nenaudojate interneto, tai verta telefoną perjungti į GSM režimą nuolatiniam naudojimui. Anksčiau tokį patarimą operatorių klientų aptarnavimo specialistai dalindavo vartotojams dažnai :).

Su mobiliojo interneto 3G ir 3.5G ryšiu - panašiai. Jei, pvz., kompiuterį su 3G modemu prinešime prie atviro lango, o 3G bazinė stotis yra netoli, tai galima pasiekti maksimalią duomenų siuntimo greitaveiką. Kambario gilumoje rezultatas bus jau gerokai prastesnis, o kartais ir visai tragiškas.

Kad būtų vaizdžiau, padariau elementarų eksperimentą su mobiliuoju telefonu: perjungiau jį į automatinį režimą ("dual mode"), kuris leidžia telefonui kaitalioti GSM ir UMTS technologijas. Prie atviro lango telefonas rodė pilną 3.5G ryšio stiprumo skalę:


Atsitraukus apie 5 m - tik minimalų 3.5G signalą:


O prie buto durų - jau tik paprasto GSM (2G) ryšio, tačiau vėl pilną signalo stiprumo skalę:


3G ir 4G ryšio signalams žymiai sunkiau pasiekti modemą ar išmanųjį telefoną, kai jis nėra idealioje ryšio aplinkoje. Dėl to smarkiai krenta interneto greitaveika. Tai gi, operatoriai - ne visai sąžiningi, kai mus vilioja pirkti jų mobilųjį internetą, žadėdami savo maksimalias duomenų siuntimo greitaveikas. Dažniausiai už 3G internetą gerokai permokame, nors operatoriai tai pateisina tuo, kad užtat GPRS internetu galima pasinaudoti beveik visur. Bet argi GPRS ar EDGE šiandien - internetas? :)

Patys operatoriai pripažįsta, kad 3G internetu pasinaudoti jų tinkle kartais galima tik naudojant „išorinę 3G ryšio signalą stiprinančią anteną“. Yra toks radijo mėgėjų sportas: „lapių medžioklė“, kai su antena lakstai laukuose :)


4G internetas (LTE ir WiMAX) ne mažiau jautrus ryšio sąlygoms, nei 3G. Tiesa, kol kas pasirinkimas - nedidelis: 4G MEZON - visoje Lietuvoje, „Omnitel“ 4G - keliuose salonuose ir gatvėse penkiuose miestuose.

Tai gi, 3G ir 4G mobiliojo interneto greitaveika bus didesnė, jei modemas bus arčiau lango, jo neužstos kliūtys ir kartu su jumis mobiliuoju internetu nesinaudos visi jūsų kaimynai :) Modemą stipriausio signalo vietoje galima prijungti prailgintu USB laidu. Jei nepasisekė vieta, kur naudojatės internetu, tai galima patogumą paaukoti eksperimentuojant, pvz.: kažkiek tikrai padeda metalinis indas prie modemo pridėtas, kaip palydovinė lėkštė. Patikimiausias būdas - modemą jungti į maršrutizatorių ant palangės arba prie specialios išorinės antenos arba jungtis per WiFi maršrutizatorių (pvz.: YZI), kurių reikėtų ieškoti operatorių interneto svetainėse.

Connectmezon įrašas.

11 komentarų:

  1. Anonimiškas08:54

    "4G MEZON - visoje Lietuvoje" : pabandžiau pasijungti Vabalninke, Kupreliškyje, Rokiškyje - namie, ant stogo, ant vandens bokšto: niekur nesuveikė :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonimiškas17:09

    Vodafone irgi sudas. Zadejo 4 MB/sgreiti, o istempia vos iki 200-300 kB/s.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonimiškas11:20

    geras tas vodafone turiu greiciausia modema tai istraukia net 10mb/s o taip 6-5mb/s siuntimo greitis apie 1mb/s :) uztenka :) per akis mieste, o uz miesto tai jau problema nes 3g rysio netraukia

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonimiškas13:44

    Aš turiu Tele2 3G internetą Bazinė stotis tik už 20 km. bet žiemą per didelius šalčius 3G ryšis veikė ir buvo apie 900kb/s o vasara, rudienį, pavasarį veikia tik EDGE APIE 100kb/s greičiu. Ar įmanoma 3G ryšį pagauti vasaros metu ir kaip?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonimiškas14:55

    3G stotis už 20 km? Išvis neturėtų tiek toli jungtis! Bet, jei pasisekė, tai galima bandyti signalą gaudyti ir stiprinti su kryptine antena. Kaip? - reikia klausti operatoriaus, nes tokie stoties "kankinimai" jam turėtų nepatikti :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mano telefone 3G internetas visur veikia letai.beje atminties kortele 8Gb .visos interneto programos irasytos .tai ka daryti kad jis butu greitesnis?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Anonimiškas23:58

    kaip pagreitint vodafone pas mane tik iki28 kb/s trauia

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonimiškas15:11

      Šito reikia klausti savo operatoriaus arba telefono (modemo) pardavėjo, nes tik jie žino, kokias greitaveikas, kur ir su kokiomis priemonėmis galima užtikrinti konkrečiame tinkle.

      Panaikinti
  8. Anonimiškas11:54

    Istikruju as irgi gyvenau mieste viskas buvo ok su bites 3G mobiliu internetu, bet kai persikrausciau i kaima tai internetas prie lango sugebedavo istraukti tik apie 200kb/s turint galvoje, kad EDGE istraukia tik iki 250kb/s lyg ir:X. Tad neiskente nusprendeme nusipirkti kryptine antena (su ilgu USB laidu prailgintoju jau buvom bande, bet atsijungineja iskeltas lauke modemas del per ilgo laido, sroves mat nepakanka:X), tad prie progos dar ir nauja MODEMA-MARSRUTIZATORIU uzsisakeme is Bites. Laukimas uzeme gal 1 savaitele kol viska pristate kurjeris ir kol viska susijungem (Beje antenos is Bites gauti neiseina reikia pirkti is kitu imoniu pvz.: Erksa, jie viska ten paaiskina ir patikrina kokia antena jusu vietoveje labiausiai tinka). Dabar jau 1 menuo kaip naudojames kaimo vietoveje su antena ir nauju modemu-marsrutizatoriu 3G rysiu nuo 3mb/s iki 5mb/s, bet manau gali isnesti ir dar daugiau jei kasnors turi tiek kantrybes lakstyti su antena iskelta lauke:D

    AtsakytiPanaikinti
  9. Anonimiškas12:12

    kur nuspirkt tinkama usb kabely kad modema prie jo prijunkciau pas mane omnitel internetas seip kai prie lango pridedi tai greitai veikia ,bet grasu amzinai ta kompa laikyt prie lango tai ydekit linka kur galiu nusipirkt usb kabely

    AtsakytiPanaikinti
  10. suiluas07:38

    turiu vadafone,varenos rajone kaime tikrai buvo tikras sudas,bet nusipirkau lauko antena (modemas turi tureti antenos lizda).traukia gana gerai 3g,bet perkantiems antena nepirkit pacios geriausios,o ziurekit pagal vietove kokie dazniai tinkami,nes kaimuose dazniai buna 800-900,o jeigu antena nusipieksite su 2000 daznias ar kazka panasaus nieko nesigaus.

    AtsakytiPanaikinti