2011-07-19

Didieji pasaulio mobiliojo ryšio tiekėjai vis dar renkasi optimaliausias mobiliojo interneto technologijas

Didžiausi JAV mobiliojo ryšio operatoriai kol kas renkasi skirtingus plačiajuosčio belaidžio interneto tinklų vystymo kelius. Vieni pirmųjų 4G WiMAX technologijos lyderių „Sprint“ ir „Clearwire“, turėję bent kelių metų pranašumą prieš likusius operatorius planuoja savo WiMAX tinklą papildyti 4G LTE technologija ir eksploatuoti šias technologijas lygiagrečiai. Technologinėse apžvalgose net gi teigiama, kad WiMAX ateityje gali tapti nebrangia ir labai našia alternatyva apjungti 4G LTE tinklų infrastruktūros elementus, kur nėra šviesolaidžio arba kitos technologijos - neapsimoka ir taip užtikrinti sparčiai augančius mobiliųjų duomenų persiuntimo poreikius.

„Verizon“ pilnai pasinėrė į LTE technologijos tinklų statybą ir vystymą, o kiti jų konkurentai „AT&T“ ir „T-Mobile“ nusprendė prieš sukant LTE keliu, pirmiausiai kiek galima daugiau išsunkti iš HSPA+ technologijos, kuri kol kas leidžia lengvai užtikrinti didžiausią teritorijų padengimą ir didesnę interneto greitaveiką, nei įprastame 3G tinkle.

Vieno didžiausių pasaulio mobilio ryšio komponentų gamintojų „Qualcomm“ nuomone, Europoje dar anksti pulti į LTE technologijos platų panaudojimą, nes joje dar neišspręsta daug problemų ir su šia technologija būtų sunku užtikrinti kokybišką balso telefonijos lygį. „Qualcomm“ nuomone, LTE dabar būtų žingsnis atgal, nes technologija kol kas negali užtikrinti pilno suderinamumo su GSM ir UMTS (3G) ryšio telefonija ir duomenų perdavimu. Dėl šios priežasties Jungtinės Karalystės operatoriai kol kas lieka su HSPA+ technologija ir abejoja LTE nauda šiandien, kol mobiliuoju telefonu negalima naudotis abiem paslaugomis: skambučio ir duomenų perdavimo vienu metu.

Tuo tarpu, skandinavų „TeliaSonera“ aktyviai propaguoja LTE technologijos tinklų plėtrą ir ragina kitus Europos operatorius prisijungti. Kol kas šis operatorius neskelbia, kiek vartotojų jau naudojasi 4G LTE mobiliuoju internetu, bet pagal žiniasklaidoje kartais prasisunkiančią informaciją, tokių vartotojų nuo 2009 m. pabaigos iki dabar gali būti keletą tūkstančių.

Europos operatoriai atidžiai seka, kur krypsta Azijos technologijų pasirinkimas, nes tai milžiniškos rinkos, galinčios nulemti, kuri technologija įsigalės pasaulyje, dėl vartotojų įrangos didelio mąsto gamybos ir kainos. Deja, Azijoje, ypač Kinijoje, krypstama į skirtingą, nei Europoje LTE variantą: Kinijoje - TDD-LTE, Europoje - FDD-LTE. Tai reiškia dar sudėtingesnę įrangos gamybą, suderinamumą, didelius kaštus, komplikuotas tarptinklinio ryšio galimybes.

Japonijos operatoriai mano, kad vienos technologijos pasirinkimas turi žymiai mažesnes galimybes tenkinti sprogstančius vartotojų mobiliojo ryšio poreikius, todėl stengiasi kombinuoti visas ryšio technologijas: 3G, WiMAX, LTE, WiFi kartu. Tokiu būdu siekiama efektyviai išnaudoti visus turimus ryšio dažninius resursus.

Connectmezon įrašas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą