2010-08-09

Mobiliojo interneto greičiai operatorių spaudos pranešimuose ir tikrovėje

2010 gegužės mėn. į 4G interneto lenktynes įsijungus „Omnitel“ ir „Bitei“ buvo beatsiranda vilčių, kad tuoj visą Lietuvą užklos tankus tikro mobiliojo plačiajuosčio interneto voratinklis. Deja, GSM operatoriai sukėlę informacinę audrą stiklinėje taip ir pritilo. Tik 4G interneto MEZON tiekėjas Telecentras liepos mėn. pasigyrė, kad pradeda antrąjį savo 4G WiMAX tinklo plėtros etapą.
pinokio
Vieši operatorių pasigyrimai nestebintų, jei nebūtų panašūs į vartotojų mulkinimą. Panaršiau spaudos pranešimų archyvus ir palyginau su tikrove.

Štai „Omnitel“ biržely iškilmingai pareiškė, kad jos „4G tinkle – jau 100 Mbps sparta“, o iš tikro, tai tokią spartą savo testavimo laboratorijoj „Omnitel“ pademonstravo žurnalistams, kuriems pasiteiravus apie licencijas ir dažnius 4G LTE tinklui, kukliai buvo pripažinta, kad jų dar nėra, kaip ir tinklo, o realiai - tai tik bandymas. Tinklaraštyje nežinau.lt buvo atskleista daugiau detalių apie 4G LTE bandymą Lietuvoje. Deja, jos nedžiugina. Pasirodo, problemos: dėl dažnių, gamintojų įrangos standartų, vartotojo įrenginių, suderinamumo su 3G ir telefonija LTE dar bus sprendžiamos bent porą metų.

„Bitė“ savo gegužės spaudos pranešime pažadėjo mobiliojo 3G interneto greitį Lietuvoje padidinti iki 21 Mbps, taip aplenkdama 4G greitaveikas, tačiau pažado netesėjo. Vietoj to, pažadėjo dar kartą, bet jau 2010 m. pabaigai.

„Bitė“ nesikuklina spaudos pranešimuose savo „Vodafone Mobile Connect“ vadinti sparčiausiu mobiliuoju internetu, ignoruodama ir „Omnitel“ tinklo 7,2 Mbps spartą ir MEZON tinkle vartotojams dar nuo 2009 m. kovo prieinamus iki 10 Mbps. Ką gi, patikliausiems VMC, turbūt, tikrai greičiausias, nors „Bitė“ savo interneto svetainėje rašo, kad tinkle, kur nėra HSDPA, duomenų perdavimo EDGE technologija sparta yra iki 30 kartų, o GPRS apie 75 kartus mažesnė nei VMC reklamuojama didžiausia 7,2 Mbps sparta.

O kiek gi to VMC sparčiausio HSDPA „Bitė“ turi Lietuvoje? Pasirodo, jos 3G technologija galima naudotis 19-oje Lietuvos miestų (o 2010 pabaigoje bus 40% daugiau). Ne kažin kas, lyginant su didžiausiais „Omnitel“ ir MEZON tinklais.

Taigi, tokie štai pastebėjimai iš operatorių naujos kartos mobiliojo interneto propagandos fronto. Bet tai dar ne pabaiga :)

Connectmezon įrašas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą