2011-05-30

Kieno mobiliojo plačiajuosčio interneto tinklas - didžiausias?

Kartais pravartu panagrinėti viešai skelbiamus duomenis apie mobiliojo ryšio operatorius, kurie neretai pasako daugiau, nei operatoriai nutyli arba leidžia patikrinti jų rinkodaros tikslais skelbiamus išgražintus pranešimus.

Prieš porą mėnesių buvo skelbta, kad Telecentro mobiliojo interneto MEZON vartotojai per paskutinį praėjusių metų ketvirtį persiuntė 1,26 mlrd. MB duomenų, o visų trijų mobiliojo ryšio operatorių tinklais persiųstų duomenų kiekis per šį laikotarpį, Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, sudarė 1,36 mlrd. MB, t.y. MEZON interneto vartojimas beveik prilygo visų likusių operatorių mobiliųjų tinklų interneto vartojimui, kartu sudėjus.

Straipsnio autoriai spėjo, kad Telecentras gali turėti apie 20 tūkst. MEZON interneto vartotojų. Tuo tarpu, mobiliojo ryšio operatoriai, RRT duomenimis, turi beveik 200 tūkst. mobiliojo interneto vartotojų. Išeitų, kad MEZON vartotojai mobiliuoju internetu naudojasi 10 kartų daugiau arba spėjamas MEZON vartotojų skaičių iš tikrųjų - bent keletą kartų didesnis. Deja, Telecentras šių duomenų neskelbia.

Telecentro teigimu, 4G „WiMAX“ tinklas, kuriuo teikiamas MEZON internetas, „jau dabar yra antras pagal dydį tarp plačiajuosčio mobiliojo ryšio tinklų Lietuvoje – viešai skelbiamais duomenimis, pirmo šių metų ketvirčio pabaigoje mobiliojo ryšio operatoriai turėjo 675 („Omnitel“), 292 („Tele2“) ir 271 („Bitė“) bazines UMTS (3G) stotis“, o Telecentras - virš 300 „WiMAX“ stočių, išplėtotų virš 54 Lietuvos miestų ir miestelių.

Mobiliojo ryšio operatoriai konkuruodami tarpusavyje stengiasi kiekviena pasitaikiusia proga sumenkinti vienas kito pasiekimus. Dažniausiai konkurentų pardavėjai vartotojams teigia, kad „Tele2“ ir MEZON mobiliojo interneto tinklai neturi padengimo, tačiau, akivaizdu, kad didžiausią 3G interneto tinklą turi „Omnitel“, „Tele2“ tinklas nėra paskutinis, o didžiausias naujosios kartos 4G interneto tinklas priklauso MEZON.

Dar viena patvirtinanti prielaida - portalo technologijos.lt apžvalgoje pateikti jo atliktų MEZON greitaveikos testų Vilniuje rezultatai, kurie byloja, kad 4G „WiMAX“ vartotojams suteikiama interneto kokybė, prilygstanti laidiniam internetui ir gerokai lenkianti mobiliųjų operatorių 3G interneto realias greitaveikas, todėl, vargu, ar Telecentro vartotojai galėtų persiųsti tiek daug duomenų be MEZON tinklo išplėtojimo visoje Lietuvoje arba, jei vartotojų yra mažai.

Kita vertus, „Omnitel“ 4G LTE mobiliojo interneto tinklas - dar tik užuomazgose, o apie „Bitės“ „triskart greitesnį greičiausiąjį 3G internetą“ pastaruoju metu taip pat mažai girdėt, nebent, apie baudą už vartotojų klaidinimą.

Connectmezon įrašas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą